Minden évben szeptember 21-én tartjuk az Alzheimer Világnapot!

Alzheimer Világnap

Memória híd

* * * * *

Össze van zavarodva? Nem csoda! 

Sokan jövünk zavarba az Alzheimer-kór hallatán. Az Alzheimer-kór az emberi test elszomorító betegsége, amely lerombolja a tudatot és az emlékezetet. Érzelmileg nagyon felkavaró, ha olyasvalaki szenved ebben a betegségben, aki közel áll hozzánk.

ködben bolyongva

Képzelje csak el, milyen lehet az, hogy felszáll a hazafelé tartó buszra, és közben elfelejti, hogy hol is lakik. Vagy arra még emlékszik ami hatéves korában történt, de a saját nevét már elfelejtette. Az Alzheimer-kórban szenvedõ emberek gyakran érzik úgy, mintha valamiféle ködben élnének. Érzik, hogy történik velük valami, és nem tudják mi, és nem tudnak úrrá lenni rajta. Számukra ez ijesztõ, mindenki más számára pedig kétségbeejtõ lehet.

tarts ki

Elõfordulhat, hogy az Alzheimer-kórban szenvedõ szeretted miatt kínosan érzed magad, akár meg is rémülsz, vagy tartósan szomorúvá válsz. Próbálj meg úgy emlékezni õrá, amilyen azelõtt volt. És sose felejtsd el, hogy a betegség miatt mond olyasmit, amivel esetleg megbánt – és nem szándékosan. Ne bántódj hát meg. Ha tudsz, légy vele türelmes. Még azzal is segíthetsz, ha csak megfogod a kezét és beszélgetsz vele. Komolyan!

nem baj, ha heves érzelmeid vannak

Az Alzheimer-kórban szenvedõ emberek idegesítõek is lehetnek. Nem mindig segít az a tudat, hogy betegek! A legrosszabb, amit tehetsz, hogy elfojtod az érzelmeid. Oszd meg érzéseid egy hozzád közel álló személlyel – vagy hívj fel minket! Ha Alzheimer-kórban szenvedõ családtagod, ismerõsöd valami viccesnek tûnõt csinál, nyugodtan nevess. Fájdalmas dolog elfogadni a betegséget. De gondolj vissza arra, milyen is volt õ azelõtt, és ne ess kétségbe. Hiszen ez az, amit õ a legkevésbé sem akarna.

hogy megértsd

Az Alzheimer-kór nem gyógyítható. Ez az élet keserû igazsága. Nehéz megélni, hogy akit szeretsz, ,,eltûnik'' és helyette egy ,,idegen'' marad. Váratlanul mássá válik az ember, akiben bíztál, akire még most is számítasz. Ha ez dühít, ha magányosnak vagy zaklatottnak érzed magad, ne legyen bûntudatod. Mindenkinek nagyon nehéz ez a betegség. És senki sem tehet róla. Azért jött létre a Társaságunk, hogy segíthessünk, ha szükséged van ránk.

Ez a honlap azért készült, hogy segítsen, és megmondja, hova fordulhat tanácsért.